tiistai 31. tammikuuta 2012

Kirjanmerkki-tyynynpäällinen

Kaikenkarvaisilla käsityösivustoilla olen usein törmännyt virkattuun kirjanmerkkiin, jonka muotokieli on aina saanut minut pauloihinsa. Luen toki enemmän kuin laki sallii, mutta kuvion jobi pelkkänä kirjamerkkinä vaikutti liian haasteettomalta noinkin sulokkaalle virkkaukselle.

Tämä ajatus päässä pyörin ympäri kämppää etsien uhria seuraavaan päähänpistooni ja yläkerran lepohuoneesta sen viimein löysin: vierassängyn auringon haalistama pikkutyyny tulisi saamaan uuden ilmeen, eikä sitä näin ollen tarvitsisi piilottaa enää muiden tyynyjen alle! Innovaation riemuvoitto!

Lankakorista löytyi ohuen ohutta virkkauslankaa, joka vaikutti ihanteelliselta pitsimäiseen työhön. Väreiksi valitsin ruskean ja pinkin - yhdistelmän johon olen jo kauan ollut hulluna vaikka periaatteesta inhoankin vaaleanpunaista. Ruskean sontainen olemus ehkä tasapainottaa tuota pinkin oksettavuttaa niin, että niiden älöttävyydet kumoavat toisensa ja niistä tulee siedettävät (oma teoriani, jolle ei ole minkäänlaista todistettua pohjaa eikä empiirisiä tutkimuksia tueksi).

Mieheni tosin ei pidä pinkistä minkään värin kanssa, mutta kuka häneltä kysyi? En ainakaan minä.. Siinä vaiheessa kun HÄN virkkaa itse tyynynpäällisensä, HÄN saa valita myös värit! Niin.. ettäs tiedätte!


Kuvion tekeminen on helppoa kuin heinänteko, vaikka lampaat söis:

Aloitus:
virkkaa 8 ks ja yhdistä lenkiksi piilosilmukalla

Viuhka 1:
Rivi 1: virkkaa 1 ks ja 2 kjs, sen jälkeen 13 pylvästä (14 yhteensä). KÄÄNNÄ
Rivi 2: virkkaa 1 ks ja 2 kjs ensimmäiseen pylvääseen, 1 kjs 1 p jokaiseen rivin pylvääseen (=14p ja 13 kjs kaarta). KÄÄNNÄ
Rivi 3: Virkkaa ensimmäiseen kjs-kaareen *1 ks 2 kjs 1 ks* (=nirkko), toista *-* 10 kertaa. Virkkaa 11:een kjs-kaareen 1 ks 5 kjs, jätä kaksi kaarta väliin ja viimeiseen kaareen 1 ks. KÄÄNNÄ


Viuhka 2:
Rivi 4: virkkaa 1 ks ja 2 kjs, sen jälkeen 13 pylvästä (14 yhteensä). Hyppää yhden nirkon yli ja virkkaa 1 ks seuraavaan nirkkoon. KÄÄNNÄ
Rivi 5: virkkaa 1 ks ja 2 kjs ensimmäiseen pylvääseen, 1 kjs 1 p jokaiseen rivin 1 pylvääseen (=14p ja 13 kjs kaarta). KÄÄNNÄ
Rivi 6: Virkkaa ensimmäiseen kjs-kaareen *1 ks 2 kjs 1 ks* (=nirkko), toista *-* 10 kertaa. Virkkaa 11:een kjs-kaareen 1 ks 5 kjs, jätä kaksi kaarta väliin ja viimeiseen kaareen 1 ks. KÄÄNNÄ


Viuhka 3:
Rivi 7: virkkaa 1 ks ja 2 kjs, sen jälkeen 13 pylvästä (14 yhteensä). Hyppää yhden nirkon yli ja virkkaa 1 ks seuraavaan nirkkoon. KÄÄNNÄ 
Rivi 8: virkkaa 1 ks ja 2 kjs ensimmäiseen pylvääseen, 1 kjs 1 p jokaiseen rivin 1 pylvääseen (=14p ja 13 kjs kaarta). Ennen työn kääntämistä virkkaa 1 ks kolmannen rivin 7:een nirkkoon vasemmalta lukien (tai 4:s oikealta lukien. KÄÄNNÄ
Rivi 9: Virkkaa ensimmäiseen kjs-kaareen *1 ks 2 kjs 1 ks* (=nirkko), toista *-* 10 kertaa. Virkkaa 11:een kjs-kaareen 1 ks 5 kjs, jätä kaksi kaarta väliin ja viimeiseen kaareen 1 ks. KÄÄNNÄ

Jatka samaan malliin kunnes päällekäin on 8 viuhkaa. Päättele lanka.

maanantai 30. tammikuuta 2012

Bulldog-taulu

Sisustamiseen voi saada inspiraatioita mitä oudoimmista asioista - meidän talouden muusana on aika ajoin toiminut 6-vuotias bullipoika Boris.

Jollakin Ikean kangassuunnittelijoista on selkeästi ollut kotona sama inspiraation lähde, sillä noin vuosi sitten löysin kyseisen ruotsalaisjätin uumenista mahtavan Bulldog-kankaan! Olin kuitenkin sen verran jälkijunassa, että niitä oli enää sinisinä jäljellä, mutta ostin kuitenkin kangasta hauvan verran ja kiikutin sen kotiin hymy pyllyssä. Läheisestä puutavaraliikkeestä kävin ostamassa parilla kympillä rimaa, jonka ystävällinen setä sahasi sopivaksi mittojen mukaan. Kotona naulasin rimoista kehykset ja pingotin kankaan niiden väliin. Tässä kohtaa haluan huomauttaa, että kannattaa katsoa vatupassilla että rimat ovat suorassa ennenkuin ne naulaa toisiinsa. Ketuttaa nimittäin jonkin verran repiä nauloja irti kun koko kehikko on ihan vinossa kun sen nostaa pystyyn.. Myöskään kangasta ei kannata pingottaa liian kireälle, sillä muuten kehikkokin taipuu eikä laskeudu kauniisti seinää vasten. Siinä pingottuu sitten kivasti hermotkin samalla..

Taulu on nyt olohuoneessamme melko hallitseva elementti, mutta toisaalta niin on Boriskin :) Jotenkin se on saanut vallattua koko sohvan parhaan paikan itselleen..


Bulldoggiin on muuten kätketty piilokuva - löydättekö?

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Tölkinvedin-kassi

Antakaa iso käsi brasilialaisille kanssasisarille, jotka keksivät yhden nerokkaimmista kierrätysideoista: kasseja tölkinvetimistä. Tosin meidän perheessä sitä ei juurikaan voinut kutsua kierrättämiseksi vaan lähinnä puolison pakkojuottamiseksi jotta saisin askartelumateriaalia :) Alunperin halusin tehdä ison olkalaukun, mutta mieheni itkuisten vetoomusten jälkeen tyydyin pieneen iltalaukkuun - tosin hermo ei välttämättä olisi riittänytkään isomman veskan tekoon..


























Vasta neljännellä yrityksellä tajusin, miten vetimet pitää virkata yhteen, vaikka malli näyttääkin niin helpolta. Alla oleva kuvasarja toivottavasti auttaa hahmottamaan yhdistämisprosessin.

Ensimmäisen kerroksen virkkaus:
Kuva 1: Vetimen ylälaidan aukon oikeaan reunaan virkataan kiinteä silmukka, jonka perään virkataan ketjusilmukka
Kuva 2: Vetimien yhdistäminen. Vetimen vasempaan reunaan tulee kiinteä silmukka, joka liittää seuraavan vetimen oikean reunan edellisen vetimen vasempaan reunaan
Virkkaaminen tehdään siis työn "väärällä puolella", jotta työn etuosasta tulisi siisti. Virkkaa vetimiä yhteen yhden sivun verran.

Kerroksien yhdistäminen: 
uusi kerros lisätään aina vanhan kerroksen alle ja päälle. Uuden kerroksen vetimen "yläaukko" virkataan edellisen kerroksen "ala-aukkoon".
Kuva 3: Alempi vedin lisätään ylempään vetimeen kiinteällä silmukalla, jonka perään tulee taas ketjusilmukka
Kuva 4: Vetimen vasempaan reunaan tulee kiinteä silmukka, joka liittää seuraavan vetimen oikean reunan edellisen vetimen vasempaan reunaan

Sivuja virkataan kaksi kappaletta, jonka jälkeen ne virkataan reunoista yhteen normaalisti kiinteällä silmukalla.

Lopputuloksesta tuli ihan hauskannäköinen ja tähän mennessä se on myös kestänyt hyvin. Ei sinne tosin mitään tiiliskiviä voi ladata - mä kun kanniskelen niitä melko usein ympäriinsä - mutta kyllä se pari siideritölkkiä kestää :)

Itse kassin tekoon ei mennyt kuin viikon verran, mutta materiaalin kasaamisessa menikin sitten useampi kuukausi. Loppuvaiheessa sain valjastettua duunikaveritkin kierrätykseen ja osa tarjoutui jopa auttamaan seuraavan laukun materiaalien keräämisessä jos sponsoroisin heitä hieman.. jätetään se ajatus hautomaan..

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Gummituseläin-amigurumit

Ha!! Nyt sain ne penteleet kiinni itse teosta! Nimittäin jo vuosia kotiamme on riivannut epätietoisuus siitä kuka sotkee paikat, piilottaa sukat ja syö jäätelöt pakastimesta. Viime päivien aikana onnistuin asentamieni salakameroiden avulla ikuistamaan nuo pirulliset syntipukit - alla todistusaineisto:

klo 00.01
Pahantekijät kokoontuvat tiimineuvotteluun ennen tihutöihin ryhtymistä.

klo 00.02
Kukin lähtee omille teilleen - tämä terroristiryhmä toimii soluissa.

klo. 01.30
Ryhmän ensimmäinen jäsen jää kiinni.
Se yllätettiin "housut kintuissa" wc:ssä roiskimassa hammastahnaa ympäri pesuallasta ja peiliä. Myös wc-istuimen rengas oli nostettu yläasentoon ja puolet korvisten takaosista tiputeltu viemäriin. Tihulainen yritti pelastautua hyppäämällä vessanpönttöön, mutta paniikissa se unohti tukkineensa sen aikaisemmin vanupuikoilla ja vessapaperilla.











klo 03.00
Mad-eye paikantuu kirjakaappiin, jossa se oli käännellyt sivuja hiirenkorville ja sotkenut niitä rasvatahroilla, hävittänyt kaikki kirjanmerkit ja kaiken kukkuraksi piilottanut kännykän akkulakturin!!













klo 06.00
Johtaja paljastuu. Se onkin koko tämän ajan tehnyt yhteistyötä koiramme kanssa! Jäädessään kiinni se oli nyppimässä koirasta karvoja, jotka se pyöritteli palloiksi ja heitteli nurkkiin. Karvoja oli keretty sotkea myös kaikkiin mustiin vaatteisiin sekä aamupalajogurttiin.

Kuolaroiskeita löytyi niin talvisaappaista kuin roskiskaapin ovesta valkoisten lankahaituvien kera..

Syyllisille langetettiin kovat tuomiot joita ne nyt istuvat työpaikan PC:n päällä, jotta niitä voi pitää silmällä. Koira pääsi varoituksella koska sillä oli hyvät välit tuomarin kanssa joka ei voinut vastustaa sen isoja, vetisiä silmiä varustettuna "ei se me oltu"-katseella..







Jos kaiken tämän jälkeen tahdot näitä monstereita omaan kotiisi, on se helppoa: ne koostuvat virkatuista palloista, joita varioidaan vain sen mukaan miten iso pallo halutaan tehdä.

1. krs: virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja liitä ne piilosilmukalla.
2. krs: [2 ks s:aan] 6x (12)
3. krs: [1 ks, 2 ks s:aan] 6x (18)
4. krs: [2 ks, 2 ks s:aan] 6x (24)
5. krs: [3 ks, 2 ks s:aan] 6x (30)
6. krs: [4 ks, 2 ks s:aan] 6x (36)
7. krs: [5 ks, 2 ks s:aan] 6x (42)
8.-12. krs: 5 tavallista kerrosta (42)
13. krs: [5 ks, 2 s yhteen] 6x (36)
14. krs: [4 ks, 2 s yhteen] 6x (30)
15. krs: [3 ks, 2 s yhteen] 6x (24)
16. krs: [2 ks, 2 s yhteen] 6x (18)
17. krs: [1 ks, 2 s yhteen] 6x (12)
Päätä lanka

PÄÄ: 1. -17. krs
VARTALO: lisäykset 6 krs:een saakka, 5 tavallista kerrosta (36), aloita vähennykset
JALAT & PIENI KORVA: lisäykset 4 krs:een saakka, 3 tavallista kerrosta (24), aloita vähennykset
HÄNTÄ & ISO KORVA: lisäykset 5 krs:een saakka (30), aloita vähennykset

maanantai 23. tammikuuta 2012

Batgirl-pussukka

Jokaisessa meissä asuu pieni supersankari. Se kuiskuttelee aika ajoin korvaan kehottaen suuriin tekoihin ja laupeuden töihin. Omani tosin valehtelee välillä silmät päästä jolloin lentämisen sijaan päädyn pyörällä lumipenkkaan auraamaan sohjoa naamallani käsi ojossa cowabunga-huudahdus huulillani. Eläinlapset ovat kryptoniittini - ne taannuttavat minut 2-vuotiaan tasolle konttaamaan lattialla ja lässyttämään päättömyyksiä. Ei kovin uskottavaa supersankari käytöstä..

Antaakseni suurelle yleisölle pienen vinkin ylimaallisesta statuksestani askartelin Batgirl-pussukan joka kätkee sisäänsä kaiken mitä ylimaallinen olento tarvitsee. Se kaikki tosin löytyy vasta puolen tunnin touhukkaan kaivelemisen jälkeen ja loppujen lopuksi koko pussukan sisältö tarvitsee levittää lattialle.. Täytyy varmaan lisätä pussukkaan vielä taikurinhattu ominaisuus tai kehitellä magneettisormet..



Näin teet oman supersankari-pussukkasi:
luo 5 ketjusilmukkaa.
1. krs: 3 kjs (=1 p), 10 p renkaaseen, sulje kerros 1 ps:lla 3. kjs:aan kerroksen alussa.
2. krs: 3 kjs (=1 p), virkkaa 2 p jokaiseen pylvääseen, sulje kerros 1 ps:lla 3. kjs:aan kerroksen alussa.
3. krs: 3 kjs (=1 p), virkkaa 2 p jokaiseen pylvääseen, sulje kerros 1 ps:lla 3. kjs:aan kerroksen alussa.
4. krs: 3 kjs (= 1 p), lisää virkkaamalla 2 p joka toiseen p:hen, 1 p joka toiseen p:hen.
5. krs: virkkaa normaali kerros pylväillä.
6. krs: aloita kavennus. Virkkaa joka toinen pylväs yhteen.
7.-10. krs: virkkaa normaali kerros pylväillä.
11. krs: virkkaa joka toinen pylväs yhteen.
12. krs: virkkaa normaali kerros pylväillä.
13. krs: virkkaa joka toinen pylväs yhteen. Päätä lanka.



Läpät (12 cm leveä, 6 cm korkea sulkija): tee pussukan yläreunaan 3 kjs (= 1 p). virkkaa 9 pylvästä. Virkkaa edestakaisin kunnes pylväitä on 3 kerrosta. Päätä lanka.Tee pussukan vastakkaiselle puolelle samanlainen läppä. Katso että läppien väliin jää sama määrä silmukoita. Ompelin läppien ulkoreunaan huopakangasta, jotta reunat pysyisivät paremmin sulkijan sisällä. Tämän jälkeen tungin läpän reunat sulkijan reunojen sisään ja puristin reunat pihdeillä yhteen. Tämä kannattaa tehdä varovasti, ettei sulkijaan jää rumia naarmuja. Reunan koristeeksi virkkasin pitsiä ja ompelin sen paikoilleen.

Hihnaa varten ompelin pussukan reunoihin 7 krs pylväitä "pitsilangalla", taitoin sen kaksinkerroin ja ompelin lenkiksi. Hihnaksi virkkasin pylväitä 87 cm:n verran. Komeuden kruunaa LEPAKKO!

Ja nyt: Up, up, and away!

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Tupakkapussi

Ylemmät voimat päättivät piilottaa "pahuuden pötkäleet" kuolevaisilta, joten mikä minä olen noita suurmiesten aivoituksia vastustamaan? Jos syöpäkääryleet eivät näy enää markettien ja kiskojen kassoilla, kai ne pitäsi peittää kuluttajien käsissäkin? Ties mitä ideoita meidän hauva saa kun huomaa mun polttavan vaaleanvihreitä Kenttejä.. vai oliko se sittenkin papukaija joka oppi matkimalla? Tupakanosto kauppojen kassoilla on todentotta nykyään hieman hankalaa, joten koitetaan vähentääkö tupakkapussi mun sauhuttelua kun joudun ensin avaamaan kiristysnauhan, sitten läpän, kaivamaan savuukkeeni esiin, sulkemaan läpän ja kiristämään nauhan taas uudestaan. Jotenki epäilen mutta aina kannattaa yrittää ;) Jos vanhemmillani olis ollut tupakat piilossa, polttaisinko nykyään?



Siitä se idea sitten lähti.. Plokkasin lankakoristani harmaan 7-broidia langan, loin 20 silmukkaa nelosen puikoilla ja kudoin kahden röökiaskin korkeuden verran (n. 21,5 cm) oikeaa neuletta edestakaisin. Päätin silmukat, käänsin suorakulmion kaksinkerroin ja neuloin reunat yhteen. Ase vaihtui nyt virkkuukoukuksi sulkijaläppää varten. Virkkasin takareunassa 15 kiinteää silmukkaa ja lähdin etenemään päättäväisesti edes-takas-neuletta 6 cm:n verran. Sitten virkkasin noin 20 cm:n pätkän ketjusilmukkaa ja pujottelin sen pussin aukon ympäri kiristysnaruksi. Läpän alareunaan virkkasin vielä pitimen hakaselle, jolla pussin saa kätevästi kiinnitettyä vaikka farkkujen vyölenksuun.



Olen säästänyt lempivaatteideni tageja jo pidemmän aikaa keksimättä niille sen kummempaa käyttöä, mutta tässä työssä päätin viimein valjastaa ne koristeiksi. Virkkasin tupakkapussin etuosaan suorakulmion muotoisen kehyksen, eli kaksi kerrosta kiinteää silmukkaa. Viimeisen silmukan kohdalla leikkasin langan pään noin 20 cm:n mittaiseksi ja pujottelin sen kakkoskerroksen silmukoiden lävitse. Laitoin kehyksiin haluamani tagin ja kiristin silmukat kevyesti sen ympärille. Kiristys kannattaa tehdä kevyesti, jos haluaa vaihdella tageja kyllästyttyään yhteen.



Ja eikun syöpäkääryleet pussiin piiloon! Luulen tosin että onnistun enemmän herättämään ihmisten mielenkiinnon tällä pussukalla kuin kääntämään sen pois tupakoistani.. Mutta eivätpähän uteliaat perkuleet tiedä mitä merkkiä poltan! Että poistuu sekin mainostaminen.. missä mun sponsorirahat?!?!

torstai 19. tammikuuta 2012

Raastinrauta-koruteline

Raastinrauta on ehdottomasti keittiön inhottavin väline - se toimii aina ei-niin-hellävaraisena rystystenkuorijana. Varsinkin se vanha pyramidi-malli josta ote aina lipsahtaa ja päivällisvieraille voi ilmoittaa ruoan sisältävän sekä verta että kyyneliä! Rystysraudan kierrätys korutelineeksi oli vaarattomin vaihtoehto koko perheen hyvinvoinnin kannalta :)

Korutelineen jalat löytyivät työkalupakista (joka muuten pursuaa mahtavaa korumateriaalia!), neljä rautaista koukkuruuvia. Ne tuikattiin super-megaliimalla kaikkiin sisäkulmiin kiinni ja annettiin kuivua hyvin.




Sitten tarvitsi vain päästää mielikuvitus valloilleen ja aloittaa tuunaus. Itse pysyin tällä kertaa melko hillityissä raameissa, koska korut itsessään tuovat telineeseen väriä. Kiusaus käydä ostamassa kirkuvan pinkkiä spraymaalia saattaa kuitenkin osoittautua liian kovaksi.. :)

Inspiraation lähde löytyi täältä!



keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Paperipuu

Kasvit on meidän huushollissa taipuvaisia itsemurhaan - ihan sama miten niitä hoidan, lopulta ne aina heittävät veivinsä.. Olen todistetusti onnistunut tappamaan jopa kaktuksia. Ajattelin mehikasvin olevan helppo nakki, koska sille tarvitsi antaa vain teelusikallinen vettä kerran kuukaudessa, mutta kahden kuukauden jälken se pudotti kaikki lehtensä - koko sisäosa oli mädäntynyt!



Niinpä nähdessäni Eline Pellinkhofin blogissa poropeukaloiden version viherkasvista, koin valaistumisen! Varastostani löytyi Tildan suloisen syötäviä papereita, joista leikkasin neliöitä ja suorakulmiota. Pätkäisin rautalangasta noin 10 cm:n paloja, pistin paperin kumpaankin päähän, papereiden väliin liimaa ja rautalangan ja annoin kuivua. Liiman kuivuttua leikkasin paperin lehden muotoon. Tiimarista ostetun muotoleikkurin avulla tein myös kukkakuviota. Tämän jäkeen kieputin rautalangan lehtineen kiinni Kodin Anttilasta ostamaani oksaan (noin 7 euroa). Hyllystä löytyi valmiiksi pari maljakkoa, joihin virkkasin juuttilangasta pitkän pätkän ketjusilmukkaa ja pyöritin ne maljakkojen ympärille. Samasta langasta syntyi myös koristekukkanen.



Lopputuloksesta ei tullut hassumpi enkä varmasti tapa sitä!!


maanantai 16. tammikuuta 2012

Amigurumit

"Amigurumi on neulottu tai virkattu pehmoeläin tai muu hahmo. Nimi tulee japaninkielisistä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua tai neulottua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua."


Kun allekirjoittanutta lapsettaa ja mieli tekee nyhrätä jotain niin pientä että sormet menee solmuun, kaivan kirjahyllyni kätköistä amigurumi-kirjani. Opuksesta löytyy leivoksia, pupuja, munkkeja, porkkanoita, etanoita ja paljon muuta mitä et ikinä ajatellut langoistasi materialisoida!
Koska lankakorista löytyy aina vähän mitä sattuu, Amini eivät juurikaan muistuta alkuperäisiä mallejaan.. Suloisesta pikkupupusta kehkeytyi jollain kumman keinolla hieman hämärän oloinen reggae-bunny..




... eteerisestä talvityttösestä kuoritui Mean Girl...

  "Oh no, I can't say anything else until I have a parent or lawyer present!"

... ja tästä leivoksesta tuli kakku.. Nyt siihen tosin mahtuu laittamaan kaikki rintaneulat!

Pupun ohje:
Pää: luo 6 ks. Seuraavien kierrosten lisäykset tehdään aina kuusi kertaa, ELI: Toisella kierroksella 2 ks silmukkaan 6x (12). Kolmannella 1 ks, 2 ks silmukkaan 6x (18). Neljännellä kierroksella 2 ks, 2 ks samaan 6x (24). Eli jokaisella kierroksella lisäät yhden ks:n lisää ennen kuin teet kaksi silmukkaa yhteen. Jatka samalla tavalla lisäten kymmenennelle kierrokselle jossa on 8 ks, 2 ks silmukkaan (60). Tee tämän jälkeen neljä kierrosta ilman lisäyksiä. Sitten lähdetään vähentämään silmukoita: 15 kierros: 8 ks, 2 s yhteen, 6x (54), 16 kierros: 7 ks, 2 s yhteen 6x (48). Jatka tähän malliin kierrokselle 23, jolloin tehdään 2 silmukkaa yhteen 6 x, ja lopuksi virkataan piilosilmukka. Kiinnitä silmät, täytä pää pumpulilla ja päättele.


Vartalo: luo 5 ks. Seuraavien kerrosten lisäykset tehdään aina viisi kertaa, ELI: toisella kierroksella 2 ks samaan 5x (10), kolmannella kierroksella 1 ks, 2 ks samaan 5x (15), neljännellä kierroksella 2 ks, 2 ks samaan 5x (20). Jatka samalla tavalla lisäten seitsemännelle kierrokselle saakka, jonka jälkeen teet 3 tavallista kierrosta ja aloitat 11:sta kierroksella kavennukset: 5 ks, 2 s yhteen 5x (30), tee 3 tavallista kierrosta, 15 krs: 4 ks, 2 s yhteen 5x (25), tee 3 tavallista kierrosta, 19 krs: 3 ks, 2 s yhteen 5x (20), tee kolme tavallista kierrosta, tee 3 tavallista kerrosta, 23 krs: 2 ks, 2 s yhteen 5x (15), tee 3 tavallista kierrosta, 27 krs: 3 ks, 2 s yhteen 3x (12). Päätä aloituslanka mutta jätä loppuun pieni pätkä kiinnitystä varten.


Kädet 2 kpl: luo 5 ks. 2 krs: 2 ks silmukkaan 5x (10), 3 krs: 1 ks, 2 ks silmukkaan 5x (15), 2 tavallista kierrosta, 6 krs: 14 ks, 5 palloa, 7 krs: 3 ks, 2 s yhteen 3x (12), 5 tavallista kierrosta, 13 krs: 4 ks, 2 s yhteen 2x (10), 5 tavallista kierrosta, 19 krs. 3 ks, 2 s yhteen 2x (8), kuusi tavallista kierrosta. Päätä aloituslanka mutta jätä loppuun noin 20 cm pätkä kiinnitystä varten. 


Jalat 2 kpl: luo 6 ks, 2 krs: 2 s silmukkaan 6x (12), 3 krs: 1 ks, 2 ks silmukkaan 6x (18), 4 krs: 2 ks, 2 ks silmukkaan 6x (24), 2 tavallista kierrosta, 7 krs: 4 ks, 2 s yhteen 4x (20), 2 tavallista kierrosta, 10 krs: 8 ks, 2 s yhteen 2x (18). Vuorossa kantapää, joka virkataan edestakaisin: 11 krs: 13 ks, 1 kjs, käännä, 12 krs: 11 ks, 1 kjs, käännä, 13 krs: 9 ks, 1 kjs, käännä, 14 krs: 7 ks, 1 kjs, käännä, 15 krs: 5 ks. Virkkaa seuraavat pyörönä: 16 krs: 1 ks. (2 s yhteen) x2, (1 ks, 2 s yht.) x2, 2 s yht, 5 ks, 17 krs: 2 s yht, 5 ks, 2 s yht, 4 ks, tee 12 tavallista kierrosta. Päätä aloituslanka mutta jätä loppuun 30 cm liittämistä varten. Tee varpaat kietonalla tassuihin lankaa kolmen silmukan välein.


Korvat 2 kpl: luo 3 ks, 2krs: 2 ks silmukkaan x3 (6), 3 krs: 1 ks, 2 ks silmukkaan x3 (9), 4 krs: 2 ks, 2 ks silmukkaan x3 (12). Jatka lisäyksiä samalla tavalla, kunnes olet tehnyt 7 kerrosta (21). Tee sitten 2 tavallista kerrosta ja aloita vähennykset: 10 krs: 5 ks, 2 s yhteen x3 (18), tee kaksi tavallista kerrosta, 13 krs: 7 ks 2 s yhteen x2 (16), tee 4 tavallista kerrosta, 18 krs: 6 ks, 2 syhteen x2 (14), tee 4 tavallisa kerrosta, 23 krs: 5 ks, 2 syhteen x2 (12), tee 4 tavallista kerrosta, 28 krs: 4 ks, 2 s yhteen x2 (10), tee 4 tavallista kerrosta. Päätä aloituslanka ja jätä loppuun pieni pätkä liittämistä varten.


Done! Kiinnitä osat toisiinsa. Kaikki muut osat täytetään pumpulilla paitsi korvat. 
Mitä paksumpi lanka, sitä isompi pupusta tulee. Lisukkeita, kuten pipo ja kaulaliina voi tehdä oman fiiliksen mukaan :)

perjantai 13. tammikuuta 2012

Koruja kaikesta mahdollisesta ja vähän mahdottomastakin

Nainen on helppo - nimittäin lahjojen suhteen. Korun kanssa ei voi ikinä mennä vikaan. Paitsi jos ostaa ruman korun. Tai korun vääranlaisesta metallista. Tai jos ostaa korvikset naiselle jolla ei ole lävistyksiä korvissa.. mutta muuten korun kanssa ei voi mennä vikaan! Tätä mantraa hokien kasasin valtavan materiaalirepertuaarin ja rupesin sovittelemaan paloja yhteen.

Sulat + napit + helmet =


Rautalanka + metallikuviot + helmet=
(näillä ei lentokentälle)

Metallihärveli + nappeja + helmiä =

Rautalankaa + helmiä =

Rautakaupan ketju + lasipallo + koristeluteippiä =

Rautalankaa + helmiä =
(En suosittele missään nimessä antamaan rihkamasormusta naiselle joka odottaa timanttia 
- ellei halua viettää puolta vuotta ulkoruokinnassa)
Nyt on siis suku, ystävät ja tutun tuttavat kyllästetty diy-koruilla. Mikä on hyvä, sillä sormet ei ole vieläkään palautunut tuosta rautalangan näpräämisestä.. päästä puhumattakaan..

Tennari-sukat

Aika karkasi taas täysin käsistä.. mutta niinhän se tuppaa aina joulun aikaan tekemään. Sitä elää harhaluulossa että tässähän on kuukausia aikaa vääntää joululahjoja ja sitten sitä herää säpsähtäen viikko ennen aattoa huomatakseen että sohvalla käsissä on ollut vain sipsipussi. Niinpä tänäkin vuonna joulukuun loppupuolella mieheni kärsi sukkapuikkojen aiheuttamasta tinnityksestä.. mutta lahjat tuli ajallaan valmiiksi!

Suosikkini tämän vuoden kokin puntissa oli tennari-sukat. Paikallisessa marketissa silmiini pisti Novitan-sukkalehti ja juuri kyseinen malli sai aviisin päätymään ostoskoriini. Sukat eivät olleet vain hauskan näköiset vaan myös naurettavan helpot tehdä: Varteen joustinneuletta, normi vahvistamaton kantapää ja jalkapöytään joustinneuletta. Varvasosaan lanka vaihtuu valkoiseksi. Lopuksi kengännauhat pujotellaan jalkapöydän joustinneuleen läpi ja varteen tehdään badge. Henkilökohtaisesti en juurikaan fanittanut Novitan ehdottelemaa badgea vaan nypersin sen oman mallin mukaan. Kengännauhoissa kannattaa ostaa mahdollisimman pitkät nauhat, koska pituus loppuu yllättävän nopeasti kesken.. Niin kävi oranssien sukkien kanssa, mutta vahingosta viisastuneena seuraviin tuli jo pidemmät ja nehän riitti lähes polviin saakka!


Kuvien sukat ovat Novita 7-veljestä lankaa ja ne on neulottu nro 4:n puikoilla. Aikaa meni päivä per sukka.

Saman nauhaidean plagioin myöhemmin toisiin sukkiini, jotka tein alunperin liian isoiksi ja jouduin pujottamaan untuvatossut niiden sisään jotta ne pysyisivät jaloissa - mikä ei loppujen lopuksi ollut huono idea koska huonon ääreisverenkierron omaava sisareni sai niistä lämpimät joululahjat. Tossut olisivat muuten olleet kovin arkisen näköiset mutta nauhat saavat ne näyttämään jopa ihan kivoilta!