sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Tölkinvedin-kassi

Antakaa iso käsi brasilialaisille kanssasisarille, jotka keksivät yhden nerokkaimmista kierrätysideoista: kasseja tölkinvetimistä. Tosin meidän perheessä sitä ei juurikaan voinut kutsua kierrättämiseksi vaan lähinnä puolison pakkojuottamiseksi jotta saisin askartelumateriaalia :) Alunperin halusin tehdä ison olkalaukun, mutta mieheni itkuisten vetoomusten jälkeen tyydyin pieneen iltalaukkuun - tosin hermo ei välttämättä olisi riittänytkään isomman veskan tekoon..


Vasta neljännellä yrityksellä tajusin, miten vetimet pitää virkata yhteen, vaikka malli näyttääkin niin helpolta. Alla oleva kuvasarja toivottavasti auttaa hahmottamaan yhdistämisprosessin.

Ensimmäisen kerroksen virkkaus:
Kuva 1: Vetimen ylälaidan aukon oikeaan reunaan virkataan kiinteä silmukka, jonka perään virkataan ketjusilmukka
Kuva 2: Vetimien yhdistäminen. Vetimen vasempaan reunaan tulee kiinteä silmukka, joka liittää seuraavan vetimen oikean reunan edellisen vetimen vasempaan reunaan
Virkkaaminen tehdään siis työn "väärällä puolella", jotta työn etuosasta tulisi siisti. Virkkaa vetimiä yhteen yhden sivun verran.

Kerroksien yhdistäminen: 
uusi kerros lisätään aina vanhan kerroksen alle ja päälle. Uuden kerroksen vetimen "yläaukko" virkataan edellisen kerroksen "ala-aukkoon".
Kuva 3: Alempi vedin lisätään ylempään vetimeen kiinteällä silmukalla, jonka perään tulee taas ketjusilmukka
Kuva 4: Vetimen vasempaan reunaan tulee kiinteä silmukka, joka liittää seuraavan vetimen oikean reunan edellisen vetimen vasempaan reunaan

Sivuja virkataan kaksi kappaletta, jonka jälkeen ne virkataan reunoista yhteen normaalisti kiinteällä silmukalla.

Lopputuloksesta tuli ihan hauskannäköinen ja tähän mennessä se on myös kestänyt hyvin. Ei sinne tosin mitään tiiliskiviä voi ladata - mä kun kanniskelen niitä melko usein ympäriinsä - mutta kyllä se pari siideritölkkiä kestää :)

Itse kassin tekoon ei mennyt kuin viikon verran, mutta materiaalin kasaamisessa menikin sitten useampi kuukausi. Loppuvaiheessa sain valjastettua duunikaveritkin kierrätykseen ja osa tarjoutui jopa auttamaan seuraavan laukun materiaalien keräämisessä jos sponsoroisin heitä hieman.. jätetään se ajatus hautomaan..

6 kommenttia:

 1. Upea laukku! On tuossa ollut hommaa, oma kärsivällisyys ei taatusti riittäisi.

  VastaaPoista
 2. Siinäpä hauska idea ja lopputulos ihan kivan näköinen!

  VastaaPoista
 3. Khiitoksia! Kyllähän siinä hermot pari kertaa meni mutta hoin vain itselleni että lopputulos on kaiken tämän arvoinen :) Niinkuin yleensäkin kaikessa näpräämisessä..

  VastaaPoista
 4. Laukku on tosi upea. Minäkin olen harrastanut noita klipsulaukkuja ja joitain ohjeita löytyy blogistanikin. Minä hurahdin noihin klipsutöihin syksyllä, kun meilläpäin oli oikein klipsunvirkkauskurssikin, mutta nyt on ollut vähän taukoa. Minullakin kaikki mahdolliset kaverit kerää noita klipsuja mulle!!

  VastaaPoista
 5. Ai noista järjestetään ihan kurssejakin? Minkälaisia laukkuja siellä tehtiin? Olisi voinut itsekkin sellaisen kurssin käydä ennenkuin hommaan ryhtyi niin olisi säästynyt harmailta hiuksilta :)

  VastaaPoista
 6. Meillä kansalaisopisto järjestää lähikuntien alueilla muutaman 4 päivän kurssin. Viime vuonna taisi olla neljä kurssia ja tänäkin vuonna on ollut kurssi-ilmoituksia. Siis kaikenlaisia ihania laukkujahan porukka oli tehnyt (niistä järjestettiin näyttelykin), ja tämän vuoden puolella olevissa kursseissa on taas uusia malleja. Ilmoituksessa puhuttiin ihan oopperalaukuista (asun Savonlinnan lähikunnassa).

  VastaaPoista