tiistai 28. helmikuuta 2012

Virkatut tossut

Mua ei ole siunattu ääreisverenkierrolla - se on sukuvika. Ja voin kertoa ettei tupakointi auta asiaa.. Varsinkin nyt talvella mun sormet ja varpaat on jatkuvasti siniset ja jääkylmät. Avokkini ei ikävänä ihmisenä anna käyttää itseään käsien- ja jalkojenlämmittimenä (hänellä taas on aina kuuma) joten villasukkien ja sormikkaiden menekki on meillä kova. Nyt saan onneksi vaihtelua villasukkiin, sillä törmäsin Pinterestissä Petran virkattuihin tossuihin. Tossuista oli saatavilla ohje, jota koitinkin heti ja huomasin sen järjettömän helpoksi ja nopeaksi! Yksi tossupari syntyy parissa tunnissa!

Muokkasin ohjetta ihan hippasen ja tässä se on:
Luo 5 kjs ja yhdistä piilosilmukalla
1. krs:  3 kjs, 7 pylvästä, liitä yhteen ps:lla
2 krs: 3 kjs alussa, ps samaan silmukkaan. Kaksi pylvästä samaan silmukkaan kierros loppuun.
3. krs: 3 kjs alussa, ps samaan silmukkaan, *1 p, 2 p samaan s:aan*, toista *-* kierros loppuun.
4.-13.krs: Virkkaa pylväitä ilman lisäyksiä.
14. krs: Virkkaa 20 pylvästä, käännä työ (nyt virkataan tasona).
15.-17. krs: 3 kjs alussa, 19 pylvästä.
18. krs > lisää pylväs aina kerroksen alkuun ja loppuun. Tee kerroksia kunnes tossun takareunat (virkkaamasi taso reunat taitettuna vastakkain) saa kevyesti venyttämällä yhteen kantapää takana (kannattaa ottaa huomioon, että tossu venyy käytössä, joten aluksi se saa olla todella napakka jalkaan vedettäessä). Päätä lanka, käännä työ väärinpäin taita virkkaamasi taso kaksinkerroin ja ompele takareunat yhteen.


 Koristeiden kanssa saa taas käyttää omaa mielikuvitusta, mutta jos tuntuu että haluaa tossuun lisää korkeutta, kannattaa yläreunaan virkata vaikka toisenväristä lankaa. Jos tossu jää liaan löysäksi, kannattaa kantapään kohdalla virkata silmukoita yhteen, näin tossusta tulee hieman tiukempi.Kolmiomaisen kaistaleen tossun päähän olen tehnyt virkkaamaalla tossun etuosaan tasoa, jossa kavennan aina toisessa reunassa yhden silmukan.


 

4 kommenttia:

  1. Oi, miten kivan näköisiä tossuja. Mietin vain, että mitä lankaa olet käyttänyt? Turkoosi väri on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkoosi on Lidlistä ostettua halpislankaa ja nehän ei ole siellä vakiovalikoimassa :( Ihan noin turkoosia en ole löytänyt vielä mistään muualta.

      Poista